O autorze
Dlaczego pół? Przecież to rodzina,... co za kobieta! Wyrodna matka i żona!

Tak to ja, nie wyrodna tylko zwyczajna, pospolita, przeciętna, zabiegana Matka Polka! Kobieta, która często ma tylko 30 minut, żeby wymyślić i przygotować coś pysznego dla całej rodziny. Jakoś tak wychodzi, że zawsze mam mało czasu, zwłaszcza na przygotowanie obiadu. Stąd pomysł na założenie bloga, gdzie w jednym miejscu będą przepisy na szybkie, tanie ( czasem poszalejemy), smaczne i sprawdzone dania i to nie tylko obiadowe. Przepisów mam całą masę, w końcu jestem żoną i matką od 25 lat. Zapraszam!
Znajdź mnie na Facebooku

Tarta z łososiem i jarmużem

Shutterstock/ Fot.Magdanatka
Dzisiaj coś lekkiego, szybkiego i smacznego. Danie to o tyle jest fajne, bo tak naprawdę nie ma stałego przepisu, można dorzucić dosłownie wszystko co się lubi lub co się ma w lodówce. Podstawa to jajka, śmietana i ciasto francuskie.

Składniki:
Ciasto francuskie ( można użyć ciasta kruchego własnej roboty, ale to wydłuża czas)
Sześć jaj
Śmietana 18% -400 ml
Świeży płat łososia
Zielony groszek ( mrożony)
Kilka liści jarmużu
Czerwona cebula
Ciasto rozwinęłam ułożyłam na dużej blaszce do ciasta, idealnie pasuje nic nie trzeba docinać, wykorzystałam papier, na którym było ciasto. Rozgrzałam piekarnik do 200*
Na ciasto ułożyłam cebulę w krążkach, małe kawałki liścia jarmużu, przelany gorącą wodą zielony groszek i kawałki łososia . Wszystko to zalałam roztrzepanymi jajkami ze śmietaną, troszkę soli i pieprzu. Do pieca na 30 minut.
Danie gotowe!
Zamiast łososia można dodać plasterki wędliny lub szprotki. A z warzyw - fasolkę szparagową( wcześnie tylko ugotuj), szparagi, cukinie. Można dorzucić liście szpinaku, buraka. Nigdy nie dodawałam osobiście oliwek, ale kapary świetnie się sprawdzają. Dodatkowym atutem dania jest to, że smakuje równie dobrze jako zimna przekąska. Polecam
Trwa ładowanie komentarzy...